Verkeer en vervoer

Ontwikkelingen

Omgevingswet
Leefbaarheid in dorpen en wijken, met aandacht voor maatwerk per dorp en per wijk, is een belangrijk thema voor inwoners en het bestuur. De afgelopen jaren zijn er op het gebied van ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water veel wetten en regels gemaakt. Alle met hun eigen uitgangspunten, procedures en vereisten. Omdat de regels vanuit sectoren zijn ontstaan, is het stelsel onvoldoende efficiënt om problemen integraal te kunnen oplossen. Daarnaast is de samenhang tussen wetten en kaders steeds onbegrijpelijker geworden en is er weinig ruimte voor maatwerk of vernieuwing. Projecten lopen hierdoor vast of ondervinden vertraging. Om de regels voor ruimtelijke ordening en milieu te vereenvoudigen en samen te voegen, is de Omgevingswet opgesteld . De invoering van de Omgevingswet is opnieuw uitgesteld naar 1 juli 2022. Deze nieuwe wet biedt een belangrijk kader voor integrale afweging en lokaal maatwerk.

Beheer openbare ruimte
De bebouwde omgeving van de gemeente heeft vanaf de jaren ‘60-‘70 van de vorige eeuw een grote groei doorgemaakt. Er zijn in die periode veel nieuwe woonwijken aangelegd en dus ook wegen, riolering, trottoirs en openbaar groen. Veel van deze onderdelen van de openbare ruimte bereiken binnenkort het einde van hun levensduur en zijn daardoor de komende jaren aan vervanging toe. Deze vervanging biedt kansen om in te spelen op actuele ontwikkelingen zoals klimaatadaptatie en de energietransitie. Hierbij is een brede, toekomstgerichte en integrale blik noodzakelijk.

Om een toekomstbestendige openbare ruimte te krijgen, is het noodzakelijk om uitvoering te geven aan de integrale beheervisie en een actueel handboek voor de inrichting van de openbare ruimte op te stellen. Door aan te haken bij wensen en ideeën van inwoners en ondernemers (bijvoorbeeld op het vlak sporten en ontmoeten in de openbare ruimte), wordt het beheer van de openbare ruimte steeds meer samen met inwoners en ondernemers vormgegeven.

Energietransitie
De energietransitie heeft grote invloed op de openbare ruimte. Bij het programma Duurzaamheid staat aangegeven dat gemeenten een transitievisie warmte dienen vast te stellen. Keuzes die gemaakt gaan worden hebben impact op de ondergrondse infrastructuur en werken mogelijk ook op een andere manier door in de bovengronds openbare ruimte.

Digitalisering en connectiviteit
Glasvezel en 5G gaan een steeds belangrijkere rol spelen in de toekomstige digitale infrastructuur. Er is behoefte aan steeds snellere data netwerken die meer capaciteit hebben. Het volgende mobiele netwerk, 5G is daarvoor belangrijk. We volgen de ontwikkelingen en zorgen rondom 5G nauwlettend.

Ook zijn er belangrijke ontwikkelingen in de aanleg van glasvezel. In 2020 is een traject gestart om de gehele gemeente te voorzien van glasvezel.
De verdergaande digitalisering leidt er ook toe dat er naar verwachting steeds meer objecten in de openbare ruimte geplaatst gaan worden. Mede daardoor wordt het extra belangrijk om steeds meer te weten van specifieke plekken in de openbare ruimte voor een goede afstemming met beleid, projecten en onderhoudswerkzaamheden. Daarvoor gaat er meer gemeten worden (‘Internet of Things’).

Deze pagina is gebouwd op 09/23/2021 08:14:32 met de export van 09/23/2021 08:01:41