Onderwijs

Ontwikkelingen

Onderwijsachterstandenbeleid
Vanaf 2019 startte een nieuwe periode van 4 jaar voor onderwijsachterstandenbeleid (OAB). Door de nieuwe verdeling van het budget voor de aanpak van onderwijsachterstanden en met name voor het aanbod van voor- en vroegschoolse educatie (VVE) zijn er meer middelen beschikbaar.

Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs
Er is een gewijzigde Modelverordening van de VNG waarin een aantal verduidelijkingen en aanpassingen aan een aantal eerdere wetswijzigingen zijn verwerkt. Ook zijn de nieuwe normbedragen voor onderwijshuisvesting hierin opgenomen. Hierbij wordt rekening gehouden met de nieuwe energieprestatie-eisen voor nieuwbouw (de BENG-eisen). Deze modelverordening is de basis voor onze nieuwe verordening voorzieningen Huisvesting Onderwijs. Als de nieuwe verordening wordt vastgesteld in 2022, dan komt de huidige verordening uit 2015 te vervallen.

Wetswijziging Onderwijshuisvesting
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) bereidt een wetswijziging voor over onderwijshuisvesting. Het doel van deze wetswijziging is de verantwoordelijkheidsverhouding tussen de gemeenten en schoolbesturen te verhelderen en de samenwerking te verbeteren.
Het voordeel is dat dan een meer planmatige, duurzame en toekomstgerichte aanpak van de onderwijshuisvesting mogelijk is. Dat kan leiden tot meer effectiviteit en dus betere onderwijshuisvesting. Er komt een wettelijke verplichting om, samen met de schoolbesturen, een Integraal Huisvestingsplan Onderwijs op te stellen. Waarschijnlijk voor een periode van tenminste 16 jaar. In de wet wordt opgenomen dat renovatie een volwaardig alternatief voor nieuwbouw wordt. Ook wordt het investeringsverbod voor besturen in het primair onderwijs genuanceerd. Naar verwachting wordt het wetsvoorstel in het najaar van 2021 aan de Tweede Kamer voorgelegd.

Deze pagina is gebouwd op 09/23/2021 08:14:32 met de export van 09/23/2021 08:01:41